Zaman Etüdü

Zaman Etüdünün Önemi

Endüstri mühendisliği denildiği zaman, sizin de aklınıza gelen ilk tekniğin zaman etüdü olduğunu biliyoruz.

Peki bu kadar insanın, alanı en geniş mühendislik dalı olarak bilinen Endüstri Mühendisliğini, tek bir metod ile bu kadar bütünleşmesini sağlayan nedir?

Bilimsel yaklaşımla ilk uygulanması 1881 yılında, Midvale çelik fabrikasında Frederick Winslow Taylor  tarafından uygulanmıştır.

138 yıl önce ilk defa denenen zaman etüdü, o zamanlar ihtiyaçtan doğmuştu. Bugün ise fabrikaların kaderini belirlemeye kadar uzanıyor. Adını duyduğumuz da tahmin etmesi çok kolay, fakat birçoğumuzun aslında tam olarak içeriğini bilmediği gizemli bir konuyu bugün birlikte öğrenelim ne dersiniz?

Öncelikle böyle tekniklerin doğması için, gerçek sebeplere ihtiyaç vardır. Bu ihtiyaçlar bir işin en kısa sürede, verimli ve kaliteli olmasına, sağlam köklerle bağlıdır. Buradaki esas konu iş gücüdür. Aslında iş gücü emektir ve gereksiz yapılan her hareketin fabrikaya geri dönüşü olumsuzdur. Tabi bunun yanında, hız denen kavram devreye girmektedir. Artık müşterilerimiz sipariş ettikleri ürünün teslimat süresine de dikkat etmekteler.

İçerisinde birçok makine ve işçi bulunan, yakıt deposu üreten fabrikanızın olduğunu düşünün. Ve bu fabrikayı daha verimli hale getirmek için zaman etüdü yapmak istiyorsunuz.

Öncelikle kendinize bir makine belirleyin ve elinizde bir çizelge ile kronometre bulundurun. Diyelim ki makinemizin iş akışı 10 aşamalı ve her aşamada da bir işçi var. Çizelgenizde de işçilerin yaptıkları işlerin kategorize edilmiş şekilde tabloları mevcut. Bir işçinin yaptığına odaklanın ve o işin saniyelerini ölçün. Bunu her gün aynı zaman aralıklarında ve aynı işçi varken yapın.

Sac mı ebatlanacak? 23 saniye. Büküm işlemi mi? 20 saniye. Peki toplamda bir yakıt deposu? Çalışmanızın sonunda, o iş bin 116 saniyede bitecek diye bilmelisiniz?

Bu arada hatırlatalım; Doğru sonuçlar almak için günlerce, aylarca yapmanız gereken ölçümlerden bahsediyoruz. Yani çok fazla veriye ihtiyacınız var. İşte bütün bunların sonrasında yorumlar yapabilirsiniz.
Günde ne kadar üretebiliyoruz?
Yeterli mi?
Daha fazlası olabilir mi diye?

Melisa KAHRAMAN
SEKA Otomotiv
Proje Yönetimi Departmanı
Endüstri Mühendisi

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Entegre Yönetim Sistemleri